Den bedste måde at forudsige fremtiden på ... er at skabe den

Stof til eftertanke

Den bedste måde at forudsige fremtiden på ... er at skabe den

Din Sundhed er Din Rigdom

Ved ikke om det er sådan over alt men i Danmark forbindes hygge med mad. Megen hygge er som oftest ensbetydende med meget mad (tænk blot på højtiderne): tid, energi og penge bindes i en masse kalorier -- og ikke altid af den bedste kvalitet. Tænker, at det er på tide at vi begynder at se vores sundhed (og dermed også vores mad) som en kilde til reel rigdom.
 
"I begyndelsen var maden penge". Maden var den første mønt! Eva byttede livet i Paradis for et æble. Også i vores moderne tid er der en ”værdi” i maden: "forsørgere", "slå et stort brød op", ”spis brød til”, "tage brødet ud af munden på nogen", ”sælger som varmt brød”  osv..  Vi accepterer hvordan penge påvirker kvaliteten af vores liv, men overser totalt dette når det kommer til mad. Vi investerer gerne i forventet rigdom, men generelt ikke i sundhed. Vores tidshorisont når det angår pengene er lang; men når det drejer sig om mad, er den kun så langt væk som næste måltid. Værdien af fødevarer måles ud fra kalorier per kr., et ret så forældet parameter i en verden af epidemisk fedme og kalorie overskud.
 
Den gode nyhed er at det behøver ikke at være særlig vanskeligt at ændre på dette. Vores mad og madvaner er et produkt af vores kultur. Ved at se sundhed som en værdifuld form for rigdom for den enkelte men bestemt også samfundsmæssigt kunne meget ændres. En kulturel forpligtelse til at investere i sundhed burde være almindelig forventning til enhver ansvarlig voksen. Eksperter, der giver vejledning i bedre valg af mad – diætister, wellness coaches, underviser og andre kvalificerede eksperter – burde universelt rangere på linje med finansielle planlæggere og investerings rådgivere.  Finansielle belønninger til dem der vælger at have fokus på bedre ernæring, ville medvirke til at det blev endnu mere attraktivt at sætte tænder i sundhed og sætte sundhed højere op på den kulturelle rangstige
 
Som sagt er mad er et produkt af kultur. Og Kulturelle værdier og vaner kan være svære at ændre. Men med de truende sundheds omkostninger (diabetes, fedme, kræft, stress, hjertekarsygdomme osv.) er der endog meget tungtvejende årsager til at få arbejdet gjort -- og vi kan. Den bedste måde at forudsige fremtiden på ... er at skabe den. I modsætning til gener er kultur et medium for vores udformning. Vi skabte den – og vi kan opdatere den. Og dermed kan vi også skabe en atraktiv kultur for mere nærende fremtidsmad og således påvirke de dystre forudsigelser på sundheds området.
 
Så her er en tanke til fremtidige kom-sammen-hygge – invester i sundhed og se det som en kostbar og universel kulturel værdi – noget vi lære vores børn at stræbe efter på linje med at blive rige – Det vil i sandhed være et potentielt værdi-spil for fremtidens fødevarer, os selv og vores planet.
Feed-icon
Posted by Heddie Hornstrup on Friday 28 June 2013
share this article with your friends

*Any weight loss or health testimonials presented here are applicable to the individuals depicted and are not a guarantee of your weight loss nor are they typical. Herbalife products can be a healthy part of your weight loss program, which includes diet and exercise.

An extensive questionnaire generated responses from more than 200 U.S. Herbalife Independent Distributors about their weight-loss programs and results. They reported weight loss ranging from 4 pounds to 167 pounds and a reduced body mass index (BMI) of 1.5 points to 24.1 points, suggesting that consumption of Herbalife® products is associated with weight loss and improvement in BMI in those ranges.

**These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.